Priporočila za uspešen potek psihoterapije

Priporočila, ki jih je smiselno upoštevati med psihoterapevtskim procesom

1. Hodite na psihoterapijo redno vsak teden.pomoc-psihoterapija

Edino reden obisk psihoterapije vam omogoča resen napredek. Psihoterapevtski proces ni svetovanje, kjer se navadno obiskujejo srečanja po potrebi oziroma po dogovoru. Terapevtski proces je precej globlji, ker posega v podzavestno dogajanje posameznika in nenadna ne nujna prekinjanja navadno nanj delujejo zaviralno.

 

2. Če česa na terapiji ne razumete, vprašajte in če vas kaj moti, povejte.

Če določena trditev psihoterapevta ne velja za vas, to čim prej povejte. Poskusite povedati stvari, ki vas med terapevtskim procesom resno motijo. Odprt in iskren odnos vam lahko znatno olajša potek terapije.

 

3. Če je mogoče, upoštevajte priporočila svojega psihoterapevta.

Hkrati pa bodite pozorni, da vam terapija ne postane dodatno breme v natrpanem vsakdanjem ritmu življenja. V tem primeru je bolje, da se tempo dela med psihoterapijo upočasni. Prav je, da se med terapevtskim procesom resno dela, nikakor pa ni dobro, da so psihoterapija in z njo povezani procesi stresni.

Če čutite, da vam vnaprejšnja priprava olajša sam proces psihoterapije, se lahko na terapevtsko uro tudi vnaprej pripravite (priprava tem, o katerih boste govorili; morebitna vprašanja in dvomi; konkretna doživetja, o katerih želite govoriti itd.). Priprava pa ni smiselna, če ne čutite potrebe ali želje po njej.